Korte geschiedenis van  Phonogram


Kort na de Tweede Wereldoorlog kreeg de firma Philips interesse in de platenindustrie. Al voor de oorlog werkte ze samen met De Hollandsche Decca Distributie van Henk van Zoelen. Ze maakten met name de persmatrijzen voor de perserij van Van Zoelen. Philips richtte de PPI op en nam aandelen over van De Hollandse Decca Distributie. PPI was een NV en stond voor Philips Phonografische Industrie. In 1953 richtte de PPI een verkooporganisatie in die Phonogram werd genoemd. Ook dit was een NV. In het begin nog gevestigd in Baarn net als het PPI, maar al vrij snel werd er verhuisd naar Amsterdam. Vandaar uit werd langzaam maar zeker het imperium uitgebreid naar andere landen. In verschillende landen werden Phonogram-bedrijven opgericht. Eerst in Europa, maar later ook in Afrika, Noord en Zuid Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. Die bedrijven werden gestimuleerd om lokale artiesten op te nemen. Het uitdelen van de releasenummers was in handen van het PPI in Baarn.  Zij zorgden ook voor de financiële afrekening. Phonogram had een aantal labels onder zijn hoede: Decca, Philips, London Records, Fontana. In 1961 werd het Amerikaanse Mercury Record Corporation overgenomen en het label werd toegevoegd aan de Phonogram-stal. Naast de eigen labels verzorgde Phonogram de distributie van een hele reeks labels, zoals de Rocket Record Company van Elton John, The Famous Charisma label en Island.

 

In 1962 ontstond er een samenwerking met het Duitse Siemens. Siemens beheerde Deutsche Grammophone en Polydor. Polydor had ook in Nederland een kantoor en was behoorlijk succesvol met artiesten als Golden Earring en Cream.

 

In 1972 werd de samenwerking intensiever door het oprichten van Polygram (Polydor/Phonogram). Polygram beheerde alle labels van Siemens en Phonogram. Ondanks de oprichting van Polygram werd er besloten om de twee afzonderlijke bedrijven zelfstandig te laten werken met de eigen distributie apparaten. De naam PPI werd veranderd in Phonogram International.

 

In 1978 werd de oude Phonogram studio in Hilversum gesloten en werd er een nieuwe gebouwd: de bekende Wisseloord Studio’s. Deze nieuwe Studio’s waren eigendom van Polygram. Naast de studio's kwam het hoofdkantoor van Polygram en in het zelfde kantoorpand werden ook Polydor en Phonogram ondergebracht.

 

In 1987 werd Siemens uitgekocht en werd Philips eigenaar van Polygram. In 1995 werd de naam van de verkoopmaatschappij Phonogram gewijzigd in Mercury Records. In 1998 werd Polygram overgenomen door het Canadese bedrijf Seagram. Seagram had in 1995 de MCA Music Entertainment Group overgenomen en die in 1996 hernoemd naar de Universal Music Group. UMG bestaat nog steeds en is sinds de overname in 2012 van EMI een van de grootste muziekbedrijven ter wereld. Een uitgebreide geschiedenis is te vinden in het boek van Peter Voskuil “Dutch Mountains”.

Maak jouw eigen website met JouwWeb